“Tahap 0ksigen turun 85 peratus” – Mimi Lana P0sitif C0v1d19, Maklum Alami Gejala Tervk

Pelakon, Mimi Rozaiana Zainal Abidin atau Mimi Lana memaklumkan dirinya telah disah p0sitif C0v1d19 selepas menjalani ujian saringan, pada Isnin.

Ekoran hal tersebut, aktres berusia 26 tahun ini mendedahkab dia mengalami gejala seperti batuk kah4k berd4rah dan masalah kesukaran untuk bern4fas

Bukan itu sahaja, Mimi turut berdepan detik cem4s selepas tahap oksigen dalam paru-parunya menurun kepada 85 peratus, dua hari lalu.

“5 days ago I was tested (+ve). The symptoms hit me so bad. Start from satu badan sakit rasa macam tulang semua dipat4h pat4h sampai tak tahu nak duduk position macam mana.

“Sejuk mengg1g1l, kah4k berd4rah, berpeluh peluh until ses4k nafas yang sangat sangat tervk.

“The worst part my oxygen drop to 85 two days ago.I was so pan1c. Call banyak hospital jugak.

“Mostly full sebab sekarang ni memang case sangat sangat banyak dan mereka tak accept for admitted sebab katil dah full.

“Cuma ada sesetengah hospital yang still accept for rawatan oxygen kalau betul betul emergency. Sekarang baru Mimi faham bertapa sak1t dan susahnya nak handle penyakit ni,” maklumnya.

Bagaimanapun, pelakon drama bersiri Hati Yang Tersakit ini menzahirkan rasa syukur kerana tahap kesihatan dirinya sudah semakin pulih dan bertambah baik.

“Mimi dah banyak kali cl0sed contact, but never tested positive. Cuma kali ni nasib tak menyebelahi saya.

“But Alhamdulillah I feel so much better today, cuma masih ada batuk, sak1t tek4k dan flu sikit. Harapnya, I will fully recover in few more days.,” tulisnya menerusi entri di akaun Instagram miliknya.

Di samping itu, pelakon kelahiran Taiping, Perak ini menasihati kepada orang ramai yang turut dijangkiti wab4k penyakit berkenaan supaya terus kuat dan sentiasa berfikiran positif.

“To those yang tengah facing benda yang sama, Mimi doakan awak semua cepat pulih dari penyak1t ni. Keep strong and keep fighting. Kalau sesak nafas jangan pan1c, practice your breathing slowly, banyak kan duduk jangan baring sahaja.

“Jangan banyak fikir. Kalau betul betul tervk go and seek for help ok. Keep update to your love one your condition. Minum banyak air and makan ubat.

“Fikir positive, this is just temporary you will get through this ok? Hugs xxx,” tulisnya lagi.

Foto: Instagram Mimi Lana

Sumber: MH

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *